Heraldiek

Heraldiek, of wapenkunde, verwijst onder meer naar de gewoonte die in Europa is ontstaan in de loop van de twaalfde eeuw, om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, zogenoemde emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.

Wikipedia.org

De familie Vernède is in het bezit van een familiewapen. Diverse Vernède hebben zegelringen. Diverse informatie hieronder is met name afkomstig van de site: http://www.euraldic.com.

Vernède (Nederland)

Vernède (Pays-Bas): D’or, à une corneille de sable, essorante sous un oranger de sinople, terrassé du même, fruité d’or, posé à dextre dans l’écu.
Cimier: un orange de sinople (branche des Vernède de Corneillan, qui a changé ses armes à l’époque de son établissementen dans les Pays-Bas)

Vernède (Nederland): Op goud, een zwarte kraai, opvliegend vanonder een groene sinaasappelboom, ondergrond hetzelfde, gouden vruchten, geplaatst aan de rechterkant van het schild.
Helmteken: groene sinaasappel (tak van de Vernède de Corneillan die zijn wapen veranderde ten tijde van zijn vestiging in Nederland).

Vernède (Frankrijk)

Vernède (Gascogne): De gueules, à la croix tréflée d’or.

Vernède (Gascogne): Op rood, een gouden klaverkruis.

de la Vernède

Vernède (de la): D’azur, à trois sautoirs d’or, 2 en chef, 1 en pointe.

Vernède (de la): Op blauw, drie gouden schuine kruizen (St Andries), 2 en schildhoofd, 1 en schildvoet.

Vernède de Corneillan

Vernède de Corneillan (Gascogne): Écartelé aux 1 et 4, d’or, à trois corneilles de sable (Corneillan); aux 2 et 3, de gueules, à la croix tréflée d’or (Vernède).
Vernède de Corneillan (Gascogne): Gevierendeeld op 1 en 4, op goud, drie zwarte kraaien (Corneillan); op 2 en 3, op rood, een gouden klaverkruis (Vernède).

Wapenvermeerdering waarbij de wapens van twee families in een gevierendeeld schild zijn opgenomen; 1 en 4 bevatten het vaderswapen (hier de familie Corneillan), 2 en 3 het moederswapen (hier de familie Vernède).

Pagese de la Vernède

Pagesse de la Vernède: De gueules, au chef d’argent.

Pagesse de la Vernède: Op rood, een zilveren schildhoofd.

Molen/moleim de la vernède

Molen de la Vernède: Les armes précédentes.
Moleim de la Vernede en Auvergne. D’azur à trois sautoirs d’or, 2 en chef, 1 en pointe.

Molen de la Vernède: Wapen zoals haar voorvaderen.
Moleim de la Vernede in Auvergne: Op blauw, drie gouden schuine kruizen (St Andries), 2 en schildhoofd, 1 en schildvoet.

Corneillan

Corneillan: D’argent, à trois corneilles de sable, becquées et membrées de gueules.

Corneillan: Op zilver, drie zwarte kraaien, rode bek en ledematen.

Een schildhoofd is in de heraldiek een veld dat boven aan het wapenschild is geplaatst.